Sista skriket för en stor konstnärs konstnärskap

Sista skriket för en stor konstnärs konstnärskap
Munchmuseet i Tøyen i Oslo är unikt i världen på så sätt att det innehar så stor del av en målare – i den storleksordningens – totala livsverk. Vid sin död testamenterade Edvard Munch 1 100 målningar 15 500 grafiska blad, 4 700 teckningar och sex skulpturer till Oslo kommun. Detta arv i kombination med kompletterande gåvor och uppköp innebär att museet idag äger hälften av alla Edvard Munchs målningar samt samtliga grafiska motiv och alla existerande tryckplattor. Museet fick även ärva av Munch syster Inger många av Edvards böcker, anteckningsböcker, verktyg, rekvisita samt möbler. http://www.hotell-oslo.se/

Munchs mest kända verk ”Skriet” finns i tre versioner varav en tillhör Nasjonalmuseet och två tillhör Munchmuseet. Samtliga tre versioner har under de senaste 15 åren blivit stulna och återgäldade.
Den 22 augusti 2004 stals de två tavlor som fanns på Munchmuseet av beväpnade rånare. De kom även över målningen ”Madonna”. Två år senare hittade norsk polis tavlorna och kunde återlämna dem till museet. Dock hade tavlorna under dessa två år hanterats så vårdslöst att de fått oreparerbara skador i form av fukt och slitage. Tavlan ”Madonna” var även den skadad och går inte helt att reparera. Turligt nog gjorde Munch även fler versioner av den – och finns i fyra varianter till. En av dem hittas på Nasjonalmuseet och en ägs av affärsmannen Nelson Blitz.

Munchmuseet är bara ett av många museer och kulturella attraktioner i Oslo. Du kan utan problem hålla dig sysselsatt i flera veckor om det skulle vara så.
En god idé är att ta dig tid och hitta ett bra boende dit du kan dra dig tillbaks och smälta dina intryck. Boende som passar just dig kan du få hjälp att hitta på www.hotell-oslo.se, där du kan vaska fram ditt idealhotell via sökmotor.

No related posts.