Sevärdheter i Budapest

Ännu en fantastisk sevärdhet i Budapest – Mattiaskyrkan
Mattiaskyrkan är lika mäktig att beskåda som att höra om. I sin första uppenbarelse tillkom kyrkan redan 1015 och hade då namnet ”Vår frus kyrka” dock ändrades namnet i folkmun efter att kung Mattias förlade båda sina vigselceremonier dit.
Kyrkan sticker ut i arkitekturen med sitt höga torn och sin gotiska stil och kan ses från stora delar av Budapest. Den gotiska stilen tillkom vid ombyggnationer under 1300-talet. På 1500-talet blev det stora förändringar i kyrkan igen i och med att Turkarna övertog staden. Kyrkan blev då en moské och militärens stall.

1686 återtog Ungrarna makten över Budapest och myten säger att det berodde på en händelse i Mattiaskyrkan – en händelse som går under namnet ”Mariamiraklet”. I och med att en vägg inne i kyrkan rasade i samband med ett bombardemang mot staden, blottades en staty av den heliga Maria. Detta uppfattade Turkarna som ett omen som förebådade Ungrarnas seger och tappade modet. Och mycket riktigt avgick Ungrarna med segern och kunde återta Budapest och Mattiaskyrkan. http://www.hotell-budapest.se/budapest-hotel/

Kyrkan används ännu idag aktivt med gudstjänster och konserter och det finns även ett museum inrättat som berättar om kyrkans historia och visar upp betydelsefulla föremål – som exempelvis kung S:t Stefans kröningskrona.
Mattiaskyrkan ligger väldigt nära fiskebastionen och ingången till Budaslottets underjordiska labyrint – så när du väl har varit och besökt kyrkan inser du att det bara runt hörnet finns massor att upptäcka. En resa till Budapest förtjänar gott om tid och flera dagar i staden.

Om du besöker www.hotell-budapest.se kan du använda deras sökmotor för att leta dig fram till ett hotell som passar dina behov bäst. Här kan du via ett sökfilter ställa in om du vill bo i en viss del av staden, ha ett visst pris eller en viss standard.

No related posts.