Rom – museernas stad

Om museerna i en stad är det första du kollar upp när du ska på semester så är Rom en perfekt stad för dig. Inte bara är den full av olika sorters museer inom historia och kultur – själva staden i sig är som ett museum.
Överallt på gator och torg – i varje gathörn – hittar man monument, statyer och byggnader som skapats av världens och historiens mest framstående konstnärer och arkitekter.
Bara att gå genom staden Rom kan stilla den museumintresserades lystmäte. Men om inte finns det ett stort antal museum att besöka. Här kommer ett litet urval.

Museo della Civiltá Romana
1941 invigde Mussolini museet som en hyllning att det var 2000 år sedan kejsar Augustus var vid makten. Museets inriktning är att visa hur Rom såg ut under kejsartiden i form av olika modeller av stad och byggnader – en del i naturlig stolek.

Galleria Doria Pamphili

På detta museum kan den konstintresserade njuta av familjen Pamphilis privata konstsamling. Här finns verk från 1500-talet av bland annat Rafael, Tizian och Velázquez.
Familjen påbörjade samlingen redan 1644 av Camillo Pamphilis när dennes farbror blev påven Innocentius X.

National Museum of Rome
Nationalmuseumet är uppdelat på flera mindre byggnader runt om i staden som exempelvis
Baths of Diocletian som är ett bad från 306 f.Kr. På Crypta Baldi kan ni se hur Rom såg ut på från antiken till medeltiden genom arkeologiska utgrävningar från staden.

Capitolini Museet
Här hittar du konst och arkeologi. Museet startades redan 1471 då
Sixtus IV donerade bronsstatyer till museet. Här finns även juveler och mynt. Museet består av tre byggnader runt Piazza del Campidoglio.

Innan du ger dig ut på Roms gator efter museum bör du ha ett bra boende. På hotell-rom kan du via en sökmotor hitta ditt perfekta boende.

No related posts.