Res billigt för att njuta av Amsterdam

Res billigt för att njuta av Amsterdam
Amsterdam är känd för omvärlden av flera olika orsaker. Vissa känner den för tulpanernas skull, andra för stadens skönhet och avslappnade atmosfär och vissa känner den för orsaken till den avslappnade atmosfären: maurijana. För det är något unikt i Europa, en så pass liberal inställning till droger att man på speciella kaféer får servera maurijana.
Men Amsterdam är så mycket mer än allt detta.

Staden fick sina stadsrättigheter år 1301 och växte snabbt genom framgångsrik handel med Hansan. Staden låg i ett kärrigt område och man var tvungen att gräva mycket kanaler för att leda bort vattnet – och hus byggdes ofta på träpålar. Och där ser man bakgrunden till Amsterdams unika infrastruktur.

Under 1600-talet hade Amsterdam blivit Europas viktigaste handelscentrum och staden var den mest välbärgade i vår världsdel. Staden blev så mäktig att inte ens Hollands kung riktigt kunde hävda sig där. Staden växte och var i slutet av seklet världens fjärde största med sina 200 000 invånare. Detta ledde till att man i början av 1700-talet fick göra stora förändringar i stadsbilden och bygga nya ”ringkanaler” runt staden. Kring dessa hittar man de största och vackraste köpmannahusen.

Under andra världskriget var Amsterdam ockuperat av Tyskarna och staden 100 000 judar förflyttades till förintelselägerna. En av dessa judar var flickan Anne Frank – vars dagbok bevarats till eftervärlden och gett en stark bild av hur det var att leva gömd i flera år.

I dag finns ett Anne Frankmuseum i Amsterdam.
Vill du besöka Amsterdam, oavsett vad som lockar dig, kan du gå in på billiga flygresor och använda deras omfattande sökmotor. Ange vart du vill åka och varifrån du åker – samt när, sedan letar sökmotorn igenom 600 flygbolag och 30 resebyråer i jakten efter den billigaste resan från dig till Amsterdam. http://www.flyginfo.se/lander.html

Related posts:

  1. Amsterdam, Nederländernas huvudstad