När ”anti” är bra och ”fria” är dåligt

När ”anti” är bra och ”fria” är dåligt
Vissa ord är ju laddade på olika sätt. ”Anti” är i allmänhet ett dåligt ord. Man ska inte vara anti. Anti är motsatsen till för – och för är bra. Och det är bra med det fria. Vi vill vara fria och ha frihet – i kropp, tanke och själ. Men i detta specifika sammanhang som skrivs om här är ”anti” bra och ”fri” dålig. Vi pratar om antioxidanter och fria radikaler.
Att oxidera är dåligt. Metall som rostar oxiderar. En kropp som åldras oxiderar. Så anti i detta fall är ett negativt som sätts till ett negativt – och då får vi enligt mattematikens regler ett plus – och det är bra.
Och de fria radikalerna är destruktiva. Och destruktiva krafter vill vi inte ha fria. Det är därför vi låser in våldtäktsmän och massmördare.
Men till saken. När man lever osunt – stress, rökning alkohol – bildas ett överskott av fria radikaler i kroppen. Detta leder till att din kropp oxiderar i för hög takt och åldras snabbare än normalt. Antioxidanter är ett ämne i kroppen som neutraliserar de fria radikalerna och hjälper till att hålla dem i schack.
Läs mer om antioxidanter på Antioxidanter.biz.


No related posts.