Brygga espresso – fyra viktiga moment

När det handlar om att brygga espresso brukar man prata om fyra viktiga moment: miscela (bönblandningen), macinazione (malningen), maccina (maskinen) och mano (hantverket). Den kopp du använder ska helst vara varm (på så sätt kyler den inte ner kaffet). Koppen bör dessutom vara på cirka 7-9 cl. Det vatten du använder ska vara friskt och kallt. Om vattnet är väldigt kalkrikt där du bor kan du använda vatten från flaska. Tumregeln är att man använder cirka 7 gram nymalet kaffe för varje kopp espresso (det motsvarar drygt en matsked). Var noga med att ställa in rätt malningsgrad. Generellt sett ska espressokaffe vara mer finmalet än vanligt bryggkaffe. Prova dig fram. Bryggningen ska ta 25-30 sekunder. Om det tar längre tid är kaffet för finmalet, om det går fortare är det för grovt.

Vad är det då som gäller för maccina (maskinen)? Om du funderar på att köpa espressomaskin så ska du gå in på konsumentsajten www.espressomaskin.eu. Denna sajt har tagits fram för att hjälpa konsumenter hitta de bästa och mest prisvärda espressomaskinerna. Idag finns det ett brett utbud av modeller på marknaden – allt från traditionella till helautomatiska maskiner. Fundera igenom i lugn och ro vad du är ute efter. En del gillar rutinen som kommer med att man själv utför alla moment, andra föredrar att bara ställa fram koppen och trycka på en knapp.

No related posts.