Besök staden som födde en av världens största författare

Besök staden som födde en av världens största författare
Är du det minsta intresserad av kultur har du alldeles säkert hört talas om Franz Kafka och hans mest kända novell – förvandlingen; den där en man en morgon vaknar och är förvandlad till en skalbagge. Novellen sägs vara världslitteraturens bästa och börjar med orden: ”När Gregor Samsa vaknade en morgon ur sina oroliga drömmar fann han sig liggande i sängen förvandlad till en jättelik insekt.”
Kafka föddes i Prag 1883 och skrev under sitt liv ett antal romaner och noveller. Dock var det inget av det som gavs ut före hans död 1924. Faktum var att Kafka hade beordrat sin vän Max Brod – som hade hand om hans arkiv, att efter hans död bränna allt han skrivit. Max Brod sa redan från början att han inte tänkte göra så, men fick ändå fortsatt förtroende att ha hand om Kafkas litteratur. Först efter författarens död såg vännen till att Kafkas samlade verk gavs ut – och resten är litteraturhistoria. Få författare i modern tid har haft sådant inflytande på litteratur och tänkande.
Kafka jobbade under sitt liv som tjänsteman på försäkringskassan och dog ung i tuberkulos. Hans författarskap präglades av hans ständiga känsla av utanförskap. Trots att han var född och boende i Prag var han tyskspråkig och var därför ingen del av det tjeckiska folket. Han var heller ingen del av de tyskspråkiga tjeckerna, då han var judisk. Och han var heller ingen del av de judiska tjeckerna, då han inte var troende.
Vill du resa till Prag och lära dig mer om Kafka kan du hitta bra hotell på www.hotell-prag.se. Här finns en sökmotor där du kan söka dig fram till precis det boende som passar din litterära resa i Franz Kafkas spår. Och numer är alla välkomna till Prag.

No related posts.